Rottweiler – Den frygtløse brugshund

nov 24, 2018 | RACER

Den selvsikre og stærke Rottweiler bliver ofte forbundet med en farlig og aggressiv hund, men racen er faktisk en meget venlig hund, der i de rette hænder, kan blive en alletiders familiehund.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelig fåre- og kvægvogtende hunde, som blev brugt til at vogte dyr og til tider drive får og kvæg. Hundene blev præget på de dyr de skulle vogte og arbejdede selvstændigt i “felten”.

Racens forfædre kan spores helt tilbage til det Romerske Imperium, og er en af de ældste hundetyper. Stammer fra bjerglandet i Tyrkiet bragte en stor hund med til Iran, som blev brugt til at beskytte dyreflokke. Disse hunde er forfædre til alle de mastifflignende hunde.

Med tiden blev det mere hensigtsmæssigt, med mindre og lettere hunde, der også havde hyrdende egenskaber. Racen Rottweiler er videreudviklet i Tyskland, hvor den især var populær ved slagterne omkring byen Rottweil, hvor den blev brugt til at drive store mængder kvæg og svin til slagtning.

Da jernbanerne kom til, mistede Rottweileren sit job som kvægdriver, og var i stærk tilbagegang. Men omkring år 1910 blev racen opdaget som tjenestehund hos politiet, og der blev efter 1. verdenskrig avlet flere rottweilere, fordi der var brug for flere politihunde. Under 2. verdenskrig blev racen brugt af nazisterne som vagthund.

Racen er i dag populær som vagthund og politihund og den bliver ofte brugt som rednings- og eftersøgningshund.

I 2017 lå racen på en 12. plads over de mest populære hunderacer i Danmark.

En Rottweiler er en brugs- og tjenestehund og hører under FCI-gruppen for “Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde” (Gruppe 2).

LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017

Rottweiler hvalp

 

Er en Rottweiler en race for dig?

En Rottweiler er en venlig, arbejdsom, frygtløs og en stærk hunderace, der godt kan komme til at fungere godt som familiehund, hvis den får den rette opdragelse, aktivering og stimulering. Racen er glad for børn, men den kan være meget beskyttende, og det er derfor vigtigt, at børnene forstår denne instinkt, og behandler den ordentligt og med respekt.

Racen er kun til den erfarne hundeejer, da racen er meget selvstændig og en stærk hund, der kræver erfaring i adfærd og opdragelse. Ligeledes kræver racen en masse træning, fysisk aktivering, mentalstimulering og socialisering, for at blive en velafbalanceret hund.

Desværre ses racen ofte på som en voldsom kamphund, fordi den ofte er brugt i film som farlig og aggressiv, eller er havnet i de forkerte hænder, hvor den er trænet til at være farlig og bidsk. Men racen er normalt en meget venlig hund, der hvis man vil bruge tid på, at opfylde dens behov, kan blive en alletiders hengiven og venlig familiehund og ven.

Racen bør socialiseres godt på andre hunde, børn, dyr og mennesker fra den er helt lille af. Du skal igennem hele Rottweilerens liv behandle den venligt, træne den med positive træningsmetoder og være konsekvent. Den skal have mange opgaver og en masse kontakt til familien.

Rottweiler

 

Sundhed og helbred hos en Rottweiler

Racen er generelt en meget sund hunderace fysisk og mentalt, men kan ligesom andre store racer rammes af hofteledsdysplasi (HD) og andre arvelige sygdomme.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Rottweiler klubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Tæver 56 – 63 cm. Hanner 61 – 69 cm. 

Vægt: Tæver 38 – 48 kg. Hanner 48 – 58 kg.

Levealder: 8 – 10 år .

Rottweiler

 

Pels og pleje af en Rottweiler

En Rottweiler har en helt kort pels med underuld. Den kræver ikke ret meget pelspleje, en let gennembørstning 1 gang i ugen kan hjælpe med, at holde den fri for løse hår, støv og skidt.

Pelsfarve: Sort med rødbrune aftegninger.

 

Træningsråd til en Rottweiler

  • Start tidligt med socialisering (hunde, mennesker, dyr)
  • Start tidligt med lydighedstræning og miljøtræning
  • Respekter hunden og dens zoner
  • Brug en kropssele
  • Ingen kamp-, bryde-, trække- og kastelege
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Træn i korte sekvenser ad gangen
  • Vær konsekvent