Ruhåret gravhund – Den modige Grævlingekriger

jan 9, 2020 | RACER

Den aktive og selvstændige Ruhårede gravhund har brug for at få lov til at bruge sin næse en masse. Gerne gennem sportræning, søgeøvelser eller andre spændende opgaver den kan løse.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige Grav- og Rottehunde, som fungerede som effektive gårdhunde og skadedyrsbekæmper af for eksempel grævlinger, mår, ræve, mus og rotter.

Gravhunden har hjemland i Tyskland, hvor den blev fremavlet til at jage grævlinge og andre dyr, der bor i små huler. Racen blev også brugt til at jage kaniner, ræve og vildsvin, og til at opspore såret vildt.

Gravhunden blev oprindeligt kaldt for “Dachs Krieger”, som betyder “Grævlingekriger”. Senere udviklede dette navn sig til “Dachshund”, som i dag bliver brugt i mange lande.

Udover Ruhåret gravhund findes der også en korthåret gravhund og en langhåret gravhund. De 3 varianter findes ligeledes i forskellige størrelser nemlig miniature gravhund, dværg gravhund og standard gravhund.

I 1888 blev Den Tyske Gravhundeforening stiftet, der betød at avlen blev mere organiseret.

I dag er gravhunden udbredt både som familiehund og som jagthund, og ud af alle varianterne er det den Ruhåret gravhund, der er den mest populære. I starten af 2019 lå den på en 26. plads over de mest populære hunderacer i Danmark.

En Ruhåret Gravhund er en gravhund og hører under FCI-gruppen for “Gravhunde” (Gruppe 4).

LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark

Ruhåret gravhund

 

Er en Ruhåret Gravhund en race for dig?

En Ruhåret gravhund er en aktiv, kærlig, selvstændig og modig hunderace, der normalt fungerer fint med andre dyr og børn, hvis de behandler den ordentligt, og den socialiseres godt på dem, fra den er hvalp af.

Racen er meget social og den elsker tæt kontakt og masser af ros fra sin ejer. Kan den få lov til at putte sig ind under dynen eller lægge i skødet, er det bare det bedste den ved.

En Ruhåret gravhund har brug for moderat fysisk aktivering og en hel del mental stimulering, hvor den kan få lov at bruge sin næse. For eksempel til spor, søgeøvelser og andre opgaver den kan løse. Agility og løb er for eksempel en meget dårlig sport til gravhunden, fordi den er avlet til jagt i huler og til sporing af vildt.

Når gravhunden skal trænes bør det være i kortere tid ad gangen, da interessen kan være svær at holde. Del derfor gerne træningen op over flere gange i løbet af dagen, i stedet for en lang omgang træning. Vær altid venlig, konsekvent og ros og beløn en masse, når den gør det rigtige.

Racen kan have tildens til at gø en del.

Ruhåret gravhund

 

Sundhed og helbred hos en Ruhåret Gravhund

Racen er grundlæggende en sund og stærk race med en lang levealder. Du kan som hvalpekøber hjælpe til med, at den forbliver en sund race, ved at vælge en hvalp fra en godkendt opdrætter. Vær sikker på at forældredyrene er tjekket for arvelige sygdomme samt få en stamtavle og sundhedsattest på din hvalp.

På grund af den lange ryg kan racen have tildens til rygproblemer. Du bør derfor lære den, at den ikke må hoppe op i møblerne, samt skåne den fra at gå på trapper.

Af andre lidelser ses også hjerteproblemer, tandproblemer og øjenproblemer. Den hyppigste øjensygdom er Keratitis Punctata (sår på hornhinden).

Der findes en specialklub (Dansk Gravhunde klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 15 – 25 cm. Tæver 15 – 25 cm.

Vægt: Hanner 7 – 9 kg. Tæver 7 – 9 kg.

Levealder: 12 – 16 år.

Ruhåret gravhund i sneen

 

Pels og pleje af en Ruhåret gravhund

En Ruhåret gravhund har en ru pels med en tyk underuld. Den kræver ikke meget pelspleje, men bør gennembørstes en gang i ugen. Derudover skal den trimmes et par gange om året.

Da racen ofte rammes af tandproblemer, bør du sørge for god mundhygiejne med daglige tandbørstninger og supplerende tyggeben.

Pelsfarve: Sort, grå, rød, vildtfarvet eller chokoladefarvet.

 

Træningsråd til en Ruhåret gravhund

  • Start tidligt med socialisering
  • Start tidligt med træning af indkald og lineføring
  • Brug kropssele i stedet for halsbånd
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent
  • Leg ikke stress-lege, som bold- og pindekast, trække- og brydelege.
  • Sørg for en masse mentalstimulering
  • Gå spor

LÆS OGSÅ: Stress-lege er skadelig aktivering af din hund