Ruhåret hønsehund – Den populære jagthund

Den alsidige og selvsikre jagthund – Ruhåret Hønsehund, er den mest populære jagthund i Danmark og i Tyskland, hvor den er fremavlet.
Racens oprindelse og frem til i dag
Racen er af oprindelig stående jagthunde, som er en videreudvikling af stødende og stående fuglehunde. De skal kunne jage over et stort område i højt tempo, tage stand ved fært, støde fuglen op på kommando og apportere den nedskudte fugl.
Racen Ruhåret Hønsehund stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor den blev fremavlet i 1800 tallet, hvor man krydsede den korthårede hønsehund med Griffon korthals og nogle nu afdøde tyske jagthunderacer.
I 1909 kom racen til Danmark, men det var først efter Anden verdenskrig, at økonomien var til mere jagt og den blev rigtig udbredt i landet. I 1928 blev specialklubben Dansk Griffon Klub stiftet, som senere blev ændret til Dansk Ruhår Klub.
I dag er racen den mest populære jagthund i Danmark og i Tyskland og den ligger på en 8. plads på Top 25 listen over populære hunderacer i Danmark i 2017.
En Ruhåret Hønsehund er en jagthund og hører under FCI-gruppen for “Stående jagthunde” (Gruppe 7).
LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark
Er en Ruhåret Hønsehund en race for dig?
Den Ruhårede Hønsehund er en selvsikker, energisk og intelligent fuldblods jagthund, som har et stort behov for at arbejde og gå på jagt. Den egner sig bedst til en erfaren hundeejer.
Som familiehund kan den fungere i aktiv familie, som vil bruge den til jagt eller schweiss-hund, så den kan få afløb for sin arbejdstrang og spordrift. For mindre børn kan den virke voldsom, og andre dyr i familien, kan den finde på at jagte, på grund af sit store jagtinstinkt.
Racen har et stort behov for fysisk motion og mental aktivering med mange udfordringer og brug af sin næse. Den skal ligeledes have mulighed for at kunne løbe frit meget ofte. Hvis ikke racen får den aktivering og stimulering den har behov for, vil den ofte begynde at udvise aggressiv adfærd, destruktiv adfærd og begynde at strejfe.
Konsekvent og vedholdende træning i korte sekvenser, med masser af belønninger vil forme en Ruhåret Hønsehund, til at blive lydig og føle glæde ved at samarbejde.
Sundhed og helbred hos en Ruhåret Hønsehund
Racen kan have tildens til hofteledsdysplasi (HD), albueledsdysplasi (AD) samt katarakt. Det er derfor en god ide at undersøge opdrætter, sundhedsattest og stambøger for bedre at sikre dig, at forældrene ikke bærer på arvelige sygdomme.
Der findes specialklubben (Dansk Ruhår klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.
Højde: Hanner 61 – 68 cm. Tæver 57 – 64 cm.
Vægt: Hanner 28 – 32 kg. Tæver 27 – 31 kg.
Levealder: 12 – 14 år.
Pels og pleje af en Ruhåret Hønsehund
Pelsen er ru med 2- 4 cm. lange dækhår og en tæt underuld. Pelsen beskytter godt mod vind og vejr, og det nogle gange barske terræn den som jagthund skal løbe rundt i.
Pelsen holdes nemt fri for filtrer og løse hår, ved en jævnlig børstning og en trimning et par gange årligt.
Pelsfarve: Brun, brunbroget, sortbroget med eller uden aftegninger.
Træningsråd til en Ruhåret Hønsehund
- Træn meget øjenkontakt
- Brug en kropssele
- Start med tidlig socialisering på andre hunde og mennesker
- Start tidligt med træning af indkald, signaler, lyde og bevægelser
- Træn med positive træningsmetoder, men vær konsekvent
- Træn i korte sekvenser ad gangen
- Beløn din hund meget med godbidder, ros og leg
- Træn søgeøvelser, apportering og gå spor