Samojedhund – Den smilende hund

dec 1, 2018 | RACER

Den opmærksomme og imødekommende Samojedhund, har været vant til, at arbejde meget selvstændigt, men den er også en meget social race, der har brug for meget samvær med familien.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige træk og slædehunde, som er nogen af de mest oprindelige hunde, der findes. De har i mange tusinde år været brugt som trækhunde af nomaderne i de polare områder. Udover at have trukket slæderne har to af slædehundene, Siberian Husky og Samojeden også været brugt til jagt, vogtning, hyrdning og som varme og selskabshunde.

Samojedhunden stammer oprindeligt fra det Nordlige Rusland. De kaldte hundene “Bjelkier” der betød “hvide hunde, der får hvide hvalpe”. I dag bærer racen navnet efter en stamme, der hed samojederne.

Det var samojeder der var med som trækdyr på Fridtjof Nansens første færd mod Nordpolen i 1893.
Grundlæggeren bag den samojede vi kender i dag, var den britiske zoolog Ernest Kilburn Scott, som i 1889 hjembragte hunde fra samojede-stammerne, som blev grundlaget for racen i vesten.

Den første racestandard blev beskrevet i England i 1909.

Samojeden bliver også kaldt “den smilende hund”, fordi dens ansigtsudtryk gør, at den ligner den smiler.

Samojedhunden er en slædehund og hører under FCI-gruppen for “Spidshunde og racer af oprindelig type” (Gruppe 5).

Er en Samojedhund en race for dig?

En Samojede er en venlig og imødekommende hunderace. Den er normalt glad for de fleste mennesker og børn, og tolerant over for andre hunde. Den kan fungere godt i en aktiv families liv, der har sat sig godt ind i racens behov.

Samojeden har et stort behov, for at være sammen med sin flok, og er derfor meget social. Det ses sjældent, at racen har lyst til, at opholde sig udendørs hele dagen, selvom man skulle tro det, på grund af den kraftige pels. Tværtimod vil den hellere ligge på gulvet ved dine fødder, og generelt være der hvor familien er.
Dette betyder også, at racen ikke egner sig til, at opholde sig i en hundegård dagen lang, eller blive efterladt i mange timer ad gangen, hver eneste dag.

Racen har tildens til, at gø en del, hvilket gør den knap så egnet til, at bo i en lejlighed eller i et villakvarter.

Samojeden er en slædehund, der har brug for, at være aktiv. Den egner sig godt til rigtig mange ting, hvad enten det er træk, løb, agility, rally eller lydighedstræning.

Det er vigtigt, at en samojede bliver opdraget og trænet med kærlighed, kontakt og konsekvens og aldrig med tvang, skæld ud og hårde metoder.

Racen er meget kvik og selvstændig og vil gerne arbejde sammen med sin ejer, men ikke for sin ejer. Der skal være et formål med det den skal gøre, i form af belønninger og ros. Er du hård i din stemme eller fremtoning, kan du glemme alt om et samarbejde.

To samojeder

 

Sundhed og helbred hos en Samojedhund

Racen er generelt en sund hunderace, men den kan for eksempel rammes af arvelige sygdomme som hofteledsdysplasi (HD) og Progressiv Retina Atrofi (PRA), som er et fremadskridende svind af nethinden.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Dansk Polarhunde klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 54 – 60 cm. Tæver 50 – 56 cm.

Vægt: Hanner 20 – 30 kg. Tæver 16 – 20 kg.

Levealder: 12 – 16 år.

Samojede hvalp

 

Pels og pleje af en Samojedhund

Samojeden har en smuk, blød, hvid polar-pels, en kort, tæt og blød underuld og en længere, grovere dækpels. Pelsen beskytter hunden effektivt i al slags vejr.

Den fælder kraftigt 2 gange om året, når den skifter alt underulden, resten af året fælder den næsten ikke.

Pelsen skal børstes igennem hver eneste uge, hvilket sagtens kan tage 1 ½ times tid. Tilgengæld er pelsen smudsafvisende, så skidt og mudder falder af, når pelsen tørre, og gør at den holder sig pæn og hvid.

Sørg for, at tjekke alle kløerne en gang i mellem, om de trænger til at blive klippet. Nogle samojedhunde har også en ulveklo, som hurtigt kan vokse i cirkelbevægelser, og ind i huden på benet, fordi den ikke bliver slidt, som de andre kløer som regel gør.

Pelsfarve: Hvid, cremefarvet, hvid og biscuit

 

Træningsråd til en Samojedhund

  • Start tidligt med træning af indkald og lineføring
  • Start tidligt med alene hjemme træning
  • Træn kontakt- og øjenkontaktøvelser
  • Brug en god kropssele
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Vær konsekvent, aldrig hård
  • Træn i korte sekvenser ad gangen
  • Ingen hård fysisk motion når det er varmt
  • Gå gerne spor og træn træk