Shih Tzu – Den tibetanske puddel

feb 2, 2019 | RACER

Den lille venlige og opmærksomme Shih Tzu er en hunderace, der knytter sig meget til sin familie som den har brug for tæt kontakt med. Racen fælder meget lidt, og regnes som allergivenlig.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk, eller sige til når fremmede kom på besøg.

Racens forfædre er meget gamle og stammer oprindeligt fra Asien, hvor Kineserne i mange hundrede år har arbejdet på at få dyr med dværgvækst.

Den præcise udvikling af Shih Tzu er ikke helt klar, men populær i Tibet som alarmhunde var de højest sandsynligt. En af dens tilnavne er “Den tibetanske puddel”. Senere blev de også sendt som gaver til de kinesiske kejsere.

Racen kom først til Storbritannien i år 1930, fordi de kinesiske kejsere holdt dem tæt til sig. I 1940’erne blev den endelig en anerkendt race med racenavnet Shih Tzu.

En Shih Tzu er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

Shih Tzu

 

Er en Shih Tzu en race for dig?

En Shih Tzu er en venlig, opmærksom og legesyg hunderace, der knytter sig meget tæt til sin familie. Den er normalt meget glad for børn, hvis de behandler den ordentligt og uden drillerier.

Racen har brug for sine daglige gåture og mental stimulering i form af for eksempel søgeøvelser og problemløsningsopgaver.

Tæt kontakt til sin familie er alfa omega for en Shih Tzu, og den vil mistrives, hvis den efterlades alene i længere tid eller meget til sig selv.

Når du skal træne en Shih Tzu skal du være konsekvent og altid positiv og venlig. Træn i korte sekvenser ad gangen og varier træningen og belønningerne.

På grund af racens ansigtsstruktur må den især ikke udsættes for ret meget fysisk aktivitet i varmt vejr på grund af vejrtrækningsproblemer og risiko for hedeslag.

Shih Tzu

 

Sundhed og helbred hos en Shih Tzu

Racen er en såkaldt Brachycephale. Brachycephal betyder “kort-hovedet” eller “kortsnudet” og er en bevidst måde racen er avlet på. Desværre giver denne hovedform ofte problemer i form af vejrtrækningsproblemer og andre problemer.

Udover Shih Tzu er blandt andet også Fransk Bulldog, Mops, Pekingeser og Griffon bruxellois også Brachycephale racer.

Tandproblemer ses desuden hyppigt hos racen, sørg derfor for god mundhygiejne med tandbørstninger og supplerende tyggeben der renser tænderne.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 22 – 27 cm. Tæver 22 – 27 cm.

Vægt: Hanner 4 – 8 kg. Tæver 4 – 8 kg.

Levealder: 10 – 16 år.

Shih Tzu

 

Pels og pleje af en Shih Tzu

En Shih Tzu har en lang og fin pels med en tæt underuld. Den kræver en hel del pelspleje, hvilket du skal være indforstået med, hvis du ønsker at eje denne race. Dagligt skal den børstes og friseres og holdes fri for filtrer. Derudover skal den jævnligt i bad og føntørres.

Hvis ikke du skal på udstilling, kan du dog vælge at få pelsen klippet kort, så er den nemmere at holde.

Tilgengæld fælder racen meget lidt og går under at være en allergivenlig hunderace.

Pelsfarve: Sort, hvid, brun, blågrå, sort og hvid, gylden og brun og hvid.

LÆS OGSÅ: 10 allergivenlige hunderacer

 

Træningsråd til en Shih Tzu

  • Træn i korte sekvenser og varier træningen
  • Træn meget øjenkontakt
  • Brug hundesele i stedet for halsbånd
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas på med leg med store hunde, da racen er lille og mere skrøbelig
  • Væn din hund til menneskelig kontakt og kropssprog, tidligt fra hvalp
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent