Siberian Husky – Den hurtige slædehund

Den aktive, udadvendte og elegante Siberian Husky er verdens hurtigste slædehund. Den er meget egenrådig og kræver en erfaren ejer, der kan lide at være aktiv udendørs.
Racens oprindelse og frem til i dag
Racen er af oprindelige træk og slædehunde, som er nogen af de mest oprindelige hunde, der findes. De har i mange tusinde år været brugt som trækhunde af nomaderne i de polare områder.
Racen Siberian Husky stammer oprindeligt fra det Nordøstlige Rusland – Sibirien. Her blev de af nomadefolket “Tjuktjer” brugt som arbejdshunde blandt andet til at trække slæder. Hundene var i årtusinder en betingelse for, at menneskene kunne overleve det ekstremt barske klima.
I 1909 hørte man i Vesten første gang om Tjuktjernes hunde, da de deltog med et spand i et hundeslædeløb i Alaska. De vakte ekstra opmærksomhed på grund af deres hurtighed, og blev herefter hurtig populær i slædehundesporten.
Siberian Husky er den hurtigste slædehund, og af andre slædehunde kan for eksempel nævnes Alaskan Malamute som den største og stærkeste.
Racens hjemland er i dag USA, hvor den i 1930 blev en anerkendt race. Første gang racen kom til Danmark var i 1968.
Siberian Husky er en slædehund og hører under FCI-gruppen for “Spidshunde og hunde af oprindelig type” (Gruppe 5).
Er Siberian Husky en race for dig?
“Huskyen” er en aktiv, stærk, venlig og social hunderace, der godt kan fungere som en aktiv familiehund og sammen med børn, hvis de behandler den ordentlig og med respekt. Dog er en Siberian Husky ikke en velegnet førstegangshund.
Racen kræver meget motion og er sprængfyldt med energi. Den har et veludviklet jagtinstinkt, og kan have svært ved at lære at gå løs uden snor. Den kræver ligeledes en have der er indhegnet med et forsvarligt og højt hegn, da den kan have tildens til at forsøge at grave under eller kravle over hegnet.
Den trives bedst i flok og vil som regel foretrække at være udendørs, hvor der er god plads til at løbe og boltrer sig.
Racen bliver ofte ikke specielt lydig, og er generelt meget egenrådig. Dog er den intelligent og lærer nemt og hurtigt, den vil bare helst vise sine hundetricks, præcis når det lige passer den. Den har brug for venlig og konsekvent opdragelse og træning.
En Siberian Husky elsker at grave huller, så har man et ønske om en flot bevaret blomsterhave, er det knap så velegnet sammen med en Husky.
Racen har sjældent tildens til at gø, men vil ofte hyle i stedet.
Sundhed og helbred hos en Siberian Husky
Racen er generelt en sund hunderace, men den kan rammes af arvelige sygdomme som hofteledsdysplasi (HD) og Cataract (grå stær). Også lidelser som for eksempel epilepsi, kryptorkisme (testikler der ikke falder rettidigt ned) og hypothyroidisme (skjoldbruskkirtelproblemer) ses hos racen.
Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.
Der findes en specialklub (Dansk Polarhunde klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.
Højde: Hanner 53,5 – 60 cm. Tæver 50,5 – 56 cm.
Vægt: Hanner 20 – 27 kg. Tæver 16 – 23 kg.
Levealder: 12 – 15 år.
Pels og pleje af en Siberian Husky
Huskyens pels har to lag, først en tyk underpels, der kan beskytte den mod hårde arktiske vintre helt ned til -50 – -60 grader celsius, men også er i stand til at imødegå sommervarme. Herefter har den en glat, blød og lang yderpels.
Den skifter underpelsen ud 1 – 2 gange årligt, hvor den i perioden vil fælde en hel del. Den kræver en gennembørstning ca. 1 gang i ugen for at holde pelsen fri for filtrer.
Øjenfarverne er gerne blå eller brune og det ses ofte, at racen har et øje med hver af farverne eller har multifarvede øjne, alle varianterne er godkendte øjenfarver hos Huskyen.
Pelsfarve: Racen ses i alle farver fra hvid til sort med varierende aftegninger.
Træningsråd til en Siberian Husky
- Start tidligt med træning af lydighed, indkald og lineføring
- Start tidligt med alene hjemme træning
- Træn kontakt- og øjenkontaktøvelser
- Respekter racens selvstændighed
- Brug en god kropssele
- Træn med positive træningsmetoder
- Vær konsekvent, aldrig hård
- Træn i korte sekvenser ad gangen
- Ingen hård fysisk motion når det er varmt
- Gå gerne spor og dyrk trækarbejde
LÆS OGSÅ: Sportræning – Gå spor med din hund