Sportræning – Gå spor med din hund

dec 6, 2018 | ADFÆRD & TRÆNING

Sportræning er super god mental stimulering for din hund, hvor den får brugt lugtesansen og hjernecellerne, så den bliver godt træt i hovedet, på en god og sund måde.

Hvorfor træne spor med din hund?

At træne spor med din hund er en helt fantastisk ting. Hunden får brugt sin lugtesans og sine hjerneceller, og bliver godt træt i hovedet på den gode måde. Spor er rigtig god mental stimulering for din hund.

Spor øger ligeledes hundes evne til at koncentrere sig, og til at arbejde mere selvstændigt.

Hunde har 220 millioner duftceller. Det er 44 gange flere duftceller end vi mennesker. Derfor giver det rigtig god mening, at hunden har brug for, at få brugt sin gode lugtesans og næse.

Hunden stammer oprindeligt fra ulven, og derfor ligger det i generne, at den skal kunne følge et byttedyrs spor, for at kunne skaffe føde. Derfor har den ikke bare brug for, at bruge sin lugtesans, det er faktisk hundens allervigtigste sans.

Alle hunderacer har brug for mental stimulering hver dag, så har du mulighed for at gå spor en gang eller to i ugen, vil det være rigtig god supplering til også de andre former for mental stimulering. Disse kan for eksempel være søgning af foder i haven, aktivitetsspil og balanceøvelser i skoven.

Husk, at der skal være balance i den fysiske aktivitet og den mentale stimulering af din hund. Sæt dig altid godt ind i din races behov.

Spor med en hund i skoven

 

Sådan kan du lægge et spor

Find et uforstyrret sted som for eksempel på en mark, i en park eller i baghaven. Hvis der er for mange forstyrrelser, kan din hund få svært ved at koncentrere sig om sporet.

Find et startsted og marker det med en pind eller lignende. Det vigtige er, at du lægger sporet i medvind, så din hund får færten fra sporet nede ved jorden, og ikke fordi vinden blæser ind i næsen på hunden.

Nu skal du have lagt et spor, her kan du for eksempel bruge schweiss blod eller hjemmelavet pølsevand. Dryp lidt ud på startstedet og læg et par godbidder, og begynd så at gå fremad. For hvert skridt sprøjter du lidt blod eller pølsevand ud. I starten er det en rigtig god ide, også at lægge en godbid for hvert skridt, indtil din hund bliver mere rutineret i at gå spor.

Når du når enden af dit spor, kan du sætte en markering igen. Gå nu videre fremad og en stor bue udenom sporet, så du ikke sætter nye forvirrende dufte oveni sporet. Sporet har godt af at lægge en 15 – 25 minutter, inden din hund skal gå sporet.

Sportræning med hund

 

Sådan går din hund og dig sporet

Hent din hund og gør jer klar nogle meter inden startstedet. Det bedste er, at din hund har en sele på og en lang line, enten en rigtig sporline eller for eksempel en longeringsline, som bruges til heste.

Gå hen til startstedet og vis din hund godbidderne. Når den har færten, kan du give en kommando som for eksempel “søge spor” og vise den i sporretningen med din hånd. Motiver og ros din hund for at begynde, at gå fremad.

Forlader din hund sporet, standser du op og afventer at den selv finder indtil sporet igen. Hvis ikke, må du guide og vise den ind på sporet igen og give kommandoen “søge spor”.

Når din hund når enden af sporet, skal den selvfølgelig have masser af ros for sin præstation. Gå til sidst væk fra sporet, så din hund ikke lærer dårlige vaner, med at rende frem og tilbage over sporet.

Jo mere rutineret din hund bliver i at gå spor, jo længere og længere kan du lægge dit spor. Men start altid småt og byg langsomt op, så er der større chance for, at det bliver en succes for din hund.

God fornøjelse!