Stress-lege er skadelig aktivering af din hund

jan 24, 2019 | ADFÆRD & TRÆNING

Rigtig mange hunde i Danmark lider af stress, ofte på grund af manglende viden og håndtering af hunden. Stress-lege er for eksempel en af de synder, der ofte fører til stress og adfærdsproblemer.

Hvad er stress-lege?

Stress-lege er når du laver aktiviteter med din hund, hvor der sker en øget produktion af stresshormoner.

Stress-lege er lege som for eksempel kaste-lege, hvor du igen og igen kaster en pind eller en bold til din hund. Udover at kaste-lege øger produktionen af stresshormoner hos din hund, aktiverer du også dens byttedrift, hvilket kan resultere i et kraftigere angreb. Et angreb på for eksempel et mindre dyr eller et lille barn en skønne dag.

Lege som bryde-lege eller tov-trække-lege med din hund er for eksempel også stress-lege.

Stress-lege stresser din hund enormt meget, og bør helt undgås. Legene fører kun til at din hund bliver stresset og generelt får en kortere lunte. Tænk på at din hund stort set ingen hjerneceller bruger ved disse lege.

Leger du ofte stress-lege med din hund og tænker, at det gør den jo dejligt træt? Så ja, det gør den fysisk træt kortvarigt. Men din hund bliver simpelthen fysisk overstimuleret, og ved siden af, er den så mentalt understimuleret. Med tiden vil det fører til stress, og så får du en hund, der har svært ved rigtigt at slappe af.

For at få en hund der er sund, velfungerende og afbalanceret i familien, er det vigtigt, at der er balance i den fysiske aktivering og den mentale stimulering. Samtidig skal det være sunde og fornuftige måder du aktiverer og stimulerer din hund på.

Stress-lege er altså ingen sund måde at aktivere din hund på!

Stress hos hund

 

Elsker din hund sin bold?

Mange mener at deres hund elsker sin bold, fordi den jo gladeligt kommer med bolden igen og igen og igen, når du kaster den, og den logre endda med halen. Men det der i virkeligheden sker er, at din hund får udløst adrenalin, noradrenalin og endorfiner i kroppen. Når det sker flere gange, får den et såkaldt adrenalin-kick.

Netop adrenalin-kicket gør, at det ser det ud til, at din hund elsker sin bold. Den oplever nemlig et sus hver gang, fordi “lykkehormonet” skaber en afhængighedsfølelse. Din hund kan altså i sin stress blive afhængige af det kick som den øgede mængde af endorfiner i kroppen giver.

Ved vedvarende adrenalin-kick produceres langtidsstresshormonet Kortisol i store mængder, hvilket er den rigtig farlige “skurk”. Din hund ender altså med at blive kronisk stresset inden for kort tid.

Din hund vil begynde at ændre adfærd, og det kan føre til mange forskellige problemer. Den kronisk stressede tilstand vil også med tiden føre til fysiske problemer som for eksempel fordøjelsesproblemer, hudproblemer og dårligt immunsystem.

Gør derfor dig selv og ikke mindst din hund den tjeneste, at stop med at aktivere din hund via stress-lege. Når du så gerne vil stoppe med denne aktivering, skal du trappe stille og roligt ned, din hund er jo blevet afhængig og har brug for nedtrapning.

Boldkast med hund

 

Omplacering eller aflivning?

Tusindvis af hunde bliver hvert eneste år omplaceret eller aflivet, fordi de mistrives eller har udviklet adfærdsmæssige problemer.

En hund kræver meget tid, viden og er et stort ansvar at påtage sig. Desværre er det også derfor, at så mange hunde ender som kastebold fra familie til familie eller direkte i en aflivning. Mange der ønsker sig en hund, får nemlig ikke sat sig ordentlig ind i, hvad det kræver og hvilke behov hunden har.

Vi lever ofte i en travl hverdag og en “nem” og “sjov” måde at aktivere sin hund på, synes at være ved at kaste en bold igen og igen til sin hund. Men netop denne form for aktivering, har intet godt at gøre for din hund. Din hund bliver stresset og det udvikler sig til adfærdsproblemer.

Rigtig mange af alle de hunde der bliver omplaceret eller aflivet, er netop hunde med adfærdsproblemer, fordi hunden har fået forkert aktivering og stimulering i sin dagligdag.

Ønsker du en hund, så sæt dig godt ind i hvad det kræver og hvilke behov den har. Alle racer har forskellige behov, og derfor er det vigtigt, at du ikke bare vælger din hund ud fra udseende.

Husk, at du skal kunne give din hund tid, træning, aktivering og kærlighed, hver dag de næste 10 – 15 år.

LÆS OGSÅ: 13 ting der kan stresse din hund