Verdens mindste hunderace – Chihuahua

Den lille kvikke Chihuahua er verdens mindste hunderace. Den knytter sig til sin ejer og er både nysgerrig, intelligent og lærenem.

Race: Chihuahua - Verdens mindste hunderace

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen Chihuahua (Chihuahueño på spansk) stammer oprindeligt fra Mexico, opkaldt efter provinsnavnet “Chihuahua”.

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk eller sige til, når fremmede kom på besøg.

Racen er oldgammel og dens historie er svær, at få helt klarlagt, men der findes mange afbildninger af en lille dværghund kaldet “Techichi” som levede i Tula. Teorien går på, at disse dværghunde blandet med små kinesiske hunde frembragte den i dag verdens mindste hunderace Chihuahuaen.

I 1895 blev racen opdaget af amerikanske turister, hvor den herefter blev bragt til USA og videre rundt i hele verden.

Racen har i dag opnået stor popularitet og ses blandt andet på mange kendissers arme, bedst kendt er f.eks. Paris Hilton.

I 2007 blev verdens mindste levende Chihuahua Boo Boo på 10,16 cm. høj kåret af “Guinness Book of World Records” og i 2013 tog Milly førerpladsen, som den mindste og blev kåret med sine kun 9,65 cm. højde.

En Chihuahua er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

 

Er en Chihuahua en race for dig?

Verdens mindste hunderace chihuahuaen eller den lille “mexicaner” er en intelligent, lærenem og nysgerrig race, der fungerer godt, som en kærlig og underholdende selskabshund, den er dog meget spinkel af bygning, hvilket gør den mindre egnet i familier med mindre børn.

Racen kan virke selvsikker, men dette bunder ofte i usikkerhed.

På trods af sin meget lille størrelse, skal racen stadig trænes, socialiseres og aktiveres, som enhver anden hunderace.

Racen har en stærk personlighed og knytter sig til sin ejer og bør ikke overlades til sig selv i længere tid, hvis du formår dette, vil en Chihuahua kunne give dig mange glæder hver eneste dag.

Koldt og fugtigt vejr er ikke noget for den lille race, da den kan være meget kuldskær, hvorfor en varm påklædning kan være nødvendig.

Racen er meget vagtsom af natur og vil derfor gø en hel del.

Når den overfor andre hunde kan finde på at udvise selvsikkerhed, kan det skabe en meget farlig situation for den lille hund, derfor bør du være meget varsom omkring, hvilke andre hunde den bliver socialiseret med.

Desværre fødes racen ofte med lidelsen “vand i hovedet” (hydrocephalus), som ikke kan kureres. Tegn på vand i hovedet er b.la. krampeanfald og ukontrollerbare bevægelser. Tag straks kontakt til din dyrlæge, ved mistanke.

Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

En Chihuahua bliver 12 – 20 år gammel. Størrelsesmæssigt varierer racen fra 15 – 25 cm. i højden og 1,5 – 3 kg. i vægt.

Chihuahua hvalp

 

Træningsråd

  • Træn i korte sekvenser og i roligt tempo
  • Træn meget øjenkontakt
  • Brug sele i stedet for halsbånd
  • Brug microskopiske godbidder, som belønninger
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas meget på med, hvilke hunde din hund leger med, da racen er skrøbelig
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Træn med positive træningsmetoder

 

Pels og pleje af en Chihuahua

Racen findes i både en korthåret og en langhåret type, hvor den korthårede er den oprindelige og den langhårede er opstået ved en krydsning med kontinentale dværgspaniels.

Den langhårede kræver jævnlig gennembørsning og skal holdes fri for filtrer i pelsen. Den korthårede kræver mindre pelspleje, men det er en god ide, at børste den en gang i mellem, da den fælder moderat.

Pelsfarverne ses i mange farver og kombinationer, som alle er tilladte, undtagen farven merle.

Racen har ekstra tildens til, at få tandsten og du bør tænke på, hvad du giver den af foder og andet spiseligt.