West Highland White Terrier – Den humørfyldte Westie

nov 17, 2018 | RACER

Den energiske og modige West Highland White Terrier eller “Westie”, har en charmerende frækhed over sig. Den har brug for en masse opmærksomhed og en del aktivering.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige Grav- og Rottehunde, som fungerede som effektive gårdhunde og skadedyrsbekæmper af for eksempel grævlinger, mår, ræve, mus og rotter.

Dens forfædre stammer oprindeligt fra England og kan spores tilbage til 1500 tallet. Racen West Highland White Terrier er fremavlet i Skotland, England. 

Når Cairn terrier i gamle dage en gang imellem fik hvide hvalpe, blev de som regel aflivet, fordi man mente de var svagelige. Men general Malcolm, begyndte at vise interesse for de hvide, fordi en af hans røde hunde blev skudt, fordi den blev forvekslet med en ræv. Det viste sig da også, at de hvide var lige så effektive til jagt, som de farvede og derfor begyndte man at avle hvide hunde.

I 1904 blev racen en selvstændig anerkendt race i England.

Racen er i dag en populær familiehund, og lå i 2017 på en 24. plads for de mest populære hunderacer i Danmark.

En West Highland White Terrier er en terrier og hører under FCI-gruppen for “Terriere” (Gruppe 3).

LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017

West Highland White Terrier

 

Er en West Highland White Terrier en race for dig?

En “Westie” er en humørfyldt, modig og energisk hunderace, der har en charmerende frækhed. Den kan fungere godt som familiehund, og er som regel glad for børn og nygerrig på fremmede. Den trives bedst i et aktivt liv, men tilpasser sig også et knapt så aktivt liv.

Racen blev fremavlet til blandt andet gravjagt, derfor kan den stadig have tildens til at ville grave huller, så har du din have meget kær, er det måske ikke en West Highland White Terrier du bør vælge.

Jagtinstinktet gør også, at den gerne vil løbe efter mindre husdyr, men med tidlig socialisering, kan den godt komme til at fungere med dem.

Racen elsker at undersøge nye ting og gå på opdagelse, derfor vil det være nødvendigt med en god indhegnet have.

En West Highland White Terrier har brug for en del fysisk aktivering og mentalstimulering hver dag.

Træn i korte sekvenser ad gangen, så du bevarer dens interesse og træningen må gerne gøres spændende igennem leg og med små godbidder.

Træn med positive træningsmetoder, men vær konsekvent og behandl altid din terrier med respekt, ellers vender den dig imod.

Westie i haven

 

Sundhed og helbred hos en West Highland White Terrier

Racen er generelt en sund race, der ikke lider af store problemer med arvelige sygdomme. Som hvalpekøber kan du hjælpe til med, at den forbliver en sund race, ved at sikre dig at forældrehundene er tjekket og vælge en hvalp med stamtavle.

Et par sygdomme der dog af og til ses hos Westien, er Craniomandibulær osteopathy (CMO), som er en kalktilvækst på underkæben og Calvé – Legg – Perthes, som er en nedbrydning af lårhovedets kugle på grund af en svaghed i blodforsyningen.

Der findes en specialklub (West Highland White Terrier – Dansk Terrier klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 25 – 30 cm. Tæver 23 – 28 cm.

Vægt: Hanner 7 – 10 kg. Tæver 7 – 8 kg.

Levealder: 12 – 16 år.

West Highland White Terrier i haven

 

Pels og pleje af en West Highland White Terrier

En West Highland White Terrier har en grov yderpels med en kort underuld. Den kræver ikke den helt store pelspleje, men skal børstes ugentligt, for at holde den fri for filtrer.

Udover en jævnlig børstning, skal en Westie trimmes nogle gange om året.

Pelsfarve: Hvid.

 

Træningsråd til en West Highland White Terrier

  • Start tidligt med træning af indkald og lineføring
  • Start tidligt med socialisering
  • Brug kropssele i stedet for halsbånd
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent
  • Leg ikke stresslege, som bold- og pindekast, trække- og brydelege.
  • Træn i korte sekvenser ad gangen
  • Giv ofte din hund problemløsningsopgaver
  • Gå gerne spor