Whippet – Den gamle kaninjæger

maj 11, 2019 | RACER

Den livlige og loyale Whippet er en race, der har brug for en del aktivering fysisk og mentalt. Den har brug for en tæt social kontakt, og trives ikke efterladt alene i længere tid ad gangen.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige hurtig drivende jagthunde, som blev anvendt til jagt på de fleste typer af vildt som for eksempel rådyr, harer, ulve og leoparder. De bruger primært deres syn til at jage, og forfølger deres bytte i stilhed. De fleste af racerne er meget gamle, og levede flere tusinde år før Kristus.

Racen Whippet blev fremavlet i Nordengland af den fattigere befolkning. De krydsede små Greyhounds med lokale terriere, og senere blev disse krydset med Italiensk Mynde. Racen Whippet der kom ud af denne krydsning, blev brugt til at jage vilde kaniner samt til at jage og dræbe kaniner i konkurrencer. Da det ikke længere var lovligt med disse konkurrencer, begyndte man at bruge racen til væddeløb.

I 1900 tallet var Whippet væddeløb en national sport i England.

I dag bliver racen brugt til væddeløb, på udstillinger, som familiehund og til jagt, og er i dag en af de mest populære af alle mynde racerne.

En Whippet er en Mynde og hører under FCI-gruppen for “Mynder” (Gruppe 10).

Whippet

 

Er en Whippet en race for dig?

En Whippet er en alsidig, intelligent, loyal og venlig hunderace, der har brug for en tæt social kontakt med sin familie. Den er som regel god sammen med børn, hvis de behandler den roligt og ordentligt, og ikke driller den.

Normalt kommer racen fint ud af det med andre hunde, men hvis den skal kunne bo sammen med en kat, skal den socialiseres godt herpå, fra den er hvalp af. Ellers vil jagtinstinktet højest sandsynligt tage over, og kattens skæbne vil være uvis.

Racen har brug for en hel del fysisk aktivering og mental stimulering. Hvis den dagligt kan få lov til at løbe en tur frit, så den kan få afløb for sin løbetrang, vil det være det bedste. Sørg for, at det foregår et sikkert indhegnet sted.

En Whippet er meget selskabelig, og nok den af alle Mynde typerne, der egner sig bedst til familie- og selskabshund.

Whippet hvalp

 

Sundhed og helbred hos en Whippet

Racen er generelt en meget sund hund, der ikke lider af store problemer med arvelige sygdomme.

En Whippet er ligesom mange af Mynderne følsomme overfor narkose og bedøvelse, og du bør sørge for at finde en dyrlæge med erfaring i disse racer.

Du kan hjælpe til med at racen forbliver en sund hunderace, ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, så sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Myndeklubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 47 – 55 cm. Tæver 44 – 50 cm.

Vægt: Hanner 12,5 – 14 kg. Tæver 12 – 13,5 kg.

Levealder: 12 – 15 år.

Whippet og Greyhound

 

Pels og pleje af en Whippet

En Whippets pels er meget fin og helt kort. Den kræver ikke ret meget pelspleje, og en aftørring med en fugtig klud en gang imellem, kan fjerne de fleste løse hår.

Racen er meget følsom overfor høj varme og kulde, og den skal have et dækken på i regn, og når det er koldt, hvis den da overhovedet vil med udenfor. Ligeledes skal den ikke motioneres når solen står højt, og pas på i varme biler og lignende.

Pelsfarve: Alle farver forekommer og er tilladte hos racen.

 

Træningsråd til en Whippet

  • Start tidligt med træning af indkald
  • Tilvæn din hund til bevægelser fra den er lille af
  • Træn meget øjenkontakt
  • Brug en sele eller ekstra bredt halsbånd
  • Lad den ofte løbe frit i en indhegning
  • Træn lette opgaver i korte sekvenser
  • Træn varieret og opfindsomt
  • Træn med positive træningsmetoder

LÆS OGSÅ: Indkald af hund – Lær din hund at komme når du kalder